OTAC PREDRAG POPOVIĆ RAZBIO MIT O ČUVARKUĆI I VODI: Tvrdi da ovo ne treba raditi i otkriva gde staviti staro jaje
Otac Predrag Popović, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/DOK ANĐELI SPAVAJU

šta uraditi sa čuvarkućom?

OTAC PREDRAG POPOVIĆ RAZBIO MIT O ČUVARKUĆI I VODI: Tvrdi da ovo ne treba raditi i otkriva gde staviti staro jaje

Otac Predrag Popović otkriva šta treba da radimo sa jajetom od prošle godine, tzv. čuvarkućom.

Objavljeno:

Na Veliki petak običaj i vera nalažu da jaja treba farbati rano ujutru na Veliki petak, ali neće biti greška ako se farbaju na Veliki četrvtak ili Veliku subotu. Takođe, mnoge muči pitanje šta treba raditi sa jajetom od prošle godine, tzv. čuvarkućom?

Otac Predrag Popović oglasio se na svom Instagram profilu gde redovno deli savete hrišćanima, ali i svima ostalima.

"Dosta nepotrebne polemike oko farbanja jaja. Kao i oko mnogo čega drugog. Ko zaista oseti suštinu praznika, i Božića i Vaskrsa, a i krsne slave, taj se neće buniti. Deca da nam budu uzor. Oni to prihvataju srcem svojim i raduju se, dok “mudri” samo ispituju da li ima toga u Bibliji", započeo je on, a zatim se osvrnuo na farbanje jaja.

"Nema ništa lošeg u farbanju jaja , ali samo ako shvatamo suštinu toga. Ako znamo ko je Hristos, zašto je postao čovek, zašto je stradao i zašto je Vaskrsao - onda nam to farbanje neće biti nikakav greh već jedan od simbola tog saznanja, ali i načina života. Kao što je i golub simbol Duha Svetoga, duga i maslinova grančica simbol mira, srce simbol ljubavi, krst simbol stradanja, slavski kolač i badnjak simbol Gospoda koji se nas radi seče i lomi i deli itd. Ali ako poštujemo običaje bez ikakvog smisla i saznanja o tome šta predstavljaju, onda nam je i to na osudu, jer to nije izraz vere već običan folklor na nivou sujeverja", nastavio je dalje.

"Upravo zato mnogi ljudi i postavljaju pitanja iz straha. Recimo: 'Šta ako se prvo jaje polomi? Šta to znači?', ili: 'Da li se valja da se farbaju jaja ako je neko umro iz kuće i koje boje?' Razna pitanja koja potiču od nerazumevanja značaja farbanja istih jaja. Na tome treba raditi. Na shvatanju praznika. Mnogi će postiti sutra na Veliki petak, a da ne znaju što gladuju taj dan", objasnio je otac Predrag Popović.

"Što se tiče jajeta koje se u narodu zove čuvarkuća koje je u stvari prirodna ikona Belog anđela, koji ukazuje na prazan grob i Hristovo Vaskrsenj, dakle, staro jaje se zakopa u dvorište, vrlo često pod neko drvo ili u saksiju ako neko živi u stanu. Tako priroda ide prirodi, a mI novim započinjemo novi godišnji krug koji se ceo svodi na iščekivanje Vaskrsenje Hristovog ili i nas i celokupne prirode", detaljno je objasnio dilemu mnogih Srba.

Otac Predrag Popović je takođe napomenuo u komentarima da čuvarkuću nikako ne treba bacati u vodu, (obližnju reku, jezero ili potok) kako neki veruju, jer smatraju da bi voda na taj način odnela svako zlo.

Bonus video:

01:57

NAJSTARIJA ČUVARKUĆA U SRBIJI

(Espreso/Mondo/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.